language:   nl eng

Biologisch: smaak niet doorslaggevend, groenten nog het lekkerst

Ruim de helft van de Nederlanders (54%) koopt wel eens bewust biologische producten en drie kwart van hen koopt die biologische producten meestal in de supermarkt. 7% gaat er meestal voor naar de boer of tuinder en 6% bezoekt een speciale biologische winkel. Slechts 4% koopt biologische producten meestal in de groentewinkel.

Dat blijkt uit een telefonische enquête onder 1,180 mannen en vrouwen van 15 jaar en ouder uitgevoerd door Environs in januari 2008.

Biologisch geproduceerde eieren, groenten en melkproducten zijn volgens de consument het meest populair. De meest gangbare biologische producten zijn namelijk:

 

 Produkt % koopt wel eens bewust
 Eieren 39%
 Groenten  33% 
 Zuivelproducten 30% 
 Fruit 28% 
 Rund/Varkensvlees 26% 
 Kip/Gevogelte 24% 
 Aardappelen 19% 

  Basis: totale steekproef (n = 1180)

 

Van deze (wel eens) bewuste kopers van biologische producten meent 39% dat in ieder geval bepaalde soorten ECHT lekkerder zijn. Echter 61% van de bewuste kopers proeft in de regel weinig of geen verschil.

Degenen die bewust kopen en WEL verschil proeven (= ca. 20% van de consumenten) vinden vooral biologische groenten en vlees lekkerder.

 Producten % dat verschil proeft
 Groenten 46%
 Rund/Varkensvlees  39% 
 Zuivelproducten 33%
 Eieren 31% 
 Fruit 30% 
 Kip/Gevogelte 23% 
 Aardappelen 14% 

  Basis: degenen die bij bepaalde soorten producten verschil proeven (n = 248)

 

Van de groenten zijn TOMATEN (57%), sla (50%) en wortelen (48%) favoriet bij degenen die biologische groenten lekkerder vinden smaken. Goede middenmoters in “ik proef verschil” zijn broccoli en diverse andere koolsoorten. Hekkensluiter in smaakverschil is naast bleekselderij echter ook een koolsoort, namelijk Chinese kool.

Binnen de categorie fruit zijn qua smaak APPELS (76%), bananen (50%) en aardbeien (47%) favoriet bij degenen die biologisch geteeld fruit lekkerder vinden. Met uitzondering van de banaan scoren “lokale fruitsoorten” in biologische vorm steeds hoger dan “mediterrane en tropische soorten’.

Veel hangt hier uiteraard samen met gebruiksgedrag (eet je het en hoe vaak) én aanbod (is het wel biologisch verkrijgbaar en als zodanig bekend).

« terug